Uncategorized

Att lära sig prioritera

Hej allesammans! Vill bara säga att jag är väldigt glad att ni tittar in här igen! Anledningen till att vi skriver våra blogginlägg är ju för att de ska vara värdeskapande för de som behöver informationen, därför blir vi extra glada för återkommande läsare.

Idag tänkte jag att vi ska prata om prioriteringar. Att arbeta strukturerat, få rätt saker gjorda, undvika att arbeta övertid och att minimera stress på arbetsplatsen är viktigt när det kommer till företagshälsa. Ett gott klimat och glada medarbetare gör att alla trivs bättre på jobbet!

Står du med arbetsuppgifter som att skriva offerter, göra research på Bästa elavtalet, sortera kvitton till bokföringen och att korrläsa material som ska publiceras på nya hemsidan imorgon, så kan det vara svårt att veta hur man ska prioritera. Får hjärnan välja så börjar den gärna med den lättaste uppgiften. Vilket kanske inte alltid är det bästa!

Bilden ovan (lånad från projektledning.se) är en illustration av Eisenhower matris. Ett väldigt användbart verktyg när det kommer till prioritering.

Så av de tidigare nämnda arbetsuppgifterna så skulle man kunna tänka sig att korrläsa material till nya hemsidan hamnar i ruta 1 eftersom det ska publiceras redan imorgon. Skriva offerter och sortera kvitton kan vi planera in så det blir gjort senare i veckan och att kolla upp nytt elavtal kanske man kan delegera vidare till någon annan.

Att titta på arbetsuppgifterna objektivt på det här viset avdramatiserar känslan av att man har för mycket att göra och ger tillbaka känslan av kontroll. I det här sammanhanget är det dessutom värt att nämna att multitasking inte är något att eftersträva. Det kommer snarare stjälpa dig än att hjälpa dig. Om du får gjort 10% av 10 olika uppgifter så här du ändå inte åstadkommit 100% av något. Fokusera på en sak i taget istället!

Om ni använder matrisen i ert arbete så får ni gärna kommentera i detta inlägget hur ni upplever att den hjälper er.

Önskar er allt gott tills vi hörs nästa gång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *