Uncategorized

Arbetsmiljö

Hejsan! 

Idag tänkte jag prata om arbetsmiljö, för vad är det, egentligen? Arbetsmiljö är lagstadgat och enligt Arbetsmiljöverket innefattar arbetsmiljön alla förhållanden på en arbetsplats, sociala, organisatoriska, samt fysiska förhållanden. Alla arbetsgivare måste förhålla sig till reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, som består av 12 paragrafer som ställer krav på vilka aktiviteter som behöver genomföras och hur arbetsmiljöarbetet ska organiseras. Tillsammans bildar dessa paragrafer en helhet, alla delar måste vara med och hänga ihop. Det räcker inte att bara ta itu med en av dem, utan man måste ta allt i beaktande.

Arbetsmiljöverket tipsar också företag om att ta in extern kompetens vid behov, det är där vi inom företagshälsovård kommer in i bilden. Andra exempel på externa kompetenser kan vara att anlita en arbetsmiljökonsult, en expert från en branschorganisation eller från en arbetsgivarorganisation. 

Målet är ju att ingen ska skadas eller bli sjuk på sin arbetsplats och att arbetsmiljön ska vara bra och utvecklande för alla involverade. Huvudansvaret för arbetsmiljön ligger på den eller de person/er som driver verksamheten, men det ska även vara en integrerad del av hela verksamheten. Det systematiska arbetssättet är till för att hjälpa arbetsgivaren att förebygga ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. Med rätt rutiner och en god samverkan kommer man långt! 

Till att börja med behövs en arbetsmiljöpolicy för företaget eller organisationen som man kan utgå ifrån. Sedan behövs denna uppdateras och eventuellt förbättras årligen när man går igenom hur det har varit under året från ett arbetsmiljö perspektiv. Det är alltså en ständig process det här med arbetsmiljö. Delarna av systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, kan sammanfattas med att det man ska ha en arbetsmiljöpolicy, en bra uppgiftsfördelning, de rätta kunskaperna och en god samverkan. Löpande, samt årligen ska man undersöka hur arbetsmiljön funkar i praktiken på arbetsplatsen, utföra kontroller, göra riskbedömningar och sätta in de åtgärder som kan behövas. 

Detta, och mer info finns hos Arbetsmiljöverket om ni vill veta mer! Nu ska jag koppla av lite med en e cigg, måste beställa mer vape juice dock då den börjar ta slut, och sen ska jag ut i solen. Funderar på att ta en tur ut till havet imorgon, ska fråga en vän om hen vill haka på och kanske fixa lite pannkakor, goda ostar, tomater och spenat att göra crepes på till picnic. Så härligt med sommar och lediga dagar!

Ta hand om er och er arbetsmiljö så hörs vi snart igen. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *