Utbildning

Det är inte ett vanligt företeelse, men ibland så åker vi ut och föreläser på olika företag och olika skolor gällande vikten av ett starkt psykiskt välmående.

Det var just detta som jag gjorde hela förra veckan. Jag blev uppringd av vi kan kalla honom N från ett företag med 10 st medarbetare. N ville att jag skulle komma över att först göra en utvärdering av arbetsmiljön och sedan komma med förbättringsplan kring hur dom kan bli ännu bättre, starkare. Detta då med fokus på psykiskt välmående. När jag kom, rullade teamet verkligen ut Redcarpet för mig, det var ett väldigt mysigt familjärt företag jag hade sa foten på.

Första dagen skuggade jag det olika medarbetarna, en halvtimme var ungefär. Dom skulle alla arbeta på som dom alltid gjorde och jag skulle bara obemärkt observera dom. Vissa av dom märkte jag kände sig lite illa till mods. Men efter ett par minuter slappnade dom alla av. Jag observerade att flera avbrott skedde under dagen, då dom alla hade sin mejl öppen i ett av sina fönster, och att dom hade en aktiv Facebook chatt som plingade till mest hela tiden.

Dessa avbrott kan tänkas små, men i det hela är det en extrem tidstjuv. Varje gång man avbryter sin nuvarande tanke, så tar det upp till 10 minuter att komma tillbaka i samma arbetshastighet man hade innan avbrottet. Tänk då att du har upp till 30 sådana avbrott per arbetspass. Detta är extremt mycket oproduktiv tid och om man halkar efter i sitt arbete då bygger man också på stress. Stress som sedan följer en över i ens privatliv, vilket då i längden påverkar ens psyke.

Så som första steg rekommenderade jag cheferna att plocka bort chatten. Den behövs inte under arbetspasset och efter arbetspassat skall alla kunna släppa jobbet och slappna av. Är man då hela tiden uppkopplad då påverkar detta ens välmående.

Andra steget var att få medarbetarna att sätta en struktur för hur ofta dom kollar sina mejl. För det första behöver inte mejlen inte vara öppen hela tiden. Sen rekommenderade jag dom att ha bestämda tider när dom skulle öppna mejlen. Det räcker att kolla den två tre gånger om dagen.

Det var allt för denna gång. Ha en harmonisk helg mina vänner.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *