Sömn och stress

Hej

Så idag tänkte vi prata om hur viktigt det är med sömn och hur det kan vara ihopkopplad med stressen många upplever.

Det kanske inte är så obekant för er men vår sömn påverkar oss något otrolig och beroende på hur vi sover, så mår vi olika på vår vakna tid. Det finns en tydlig koppling mellan sömn och stress. Korrelationen säger att människor som inte sover ordentlig många timmar löper större risk för att få sjukdomar, bland dessa är stress inräknat där.

Sömn behövs för att kroppen ska läka sig själv, det är under natten som kroppen reparerar och bygger på nytt, det gäller både kroppen och hjärnan. Forskning har idag visat på att stress är relaterad sömn, ju mindre bra sömn, ju högre risk för att stress ska bli en åkomma. Dålig sömn kan vara det som triggar igång en mycket försämrad stress och som kan leda till att stress blir en sjukdom. Det är viktigt att poängtera att stress i sig inte behöver vara en sjukdom, vi alla blir stressade och det är en normal respons från kroppen för att kunna interagera med vår omgivning. Stress kan göra att vi presterar bättre men för mycket stress kan göra oss sjuka.

Så här kommer lite rådgivning, som exempelvis måttanpassade sängar, att sova i en säng som är gjord för dig ger dig bättre sömn. Det finns också så att man kan se en läkare och få sömnmediciner, dessa är att rekommendera ENDAST om läkaren tycker att de ska användas. Det finns bra med sömnövningar för att stabilisera sömnen, som att ta en varm dusch innan man lägger sig, dricka något varmt, numera att stänga av telefonen minst en halv timma innan det är läggdags, läsa en bok innan du somnar, för att nämna några.

Om du skulle ha problem med sömnen och stressen kontakta din närmaste vårdcentral.

Ha en fin jul!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *