Fredagstips

Välkomna tillbaka! Det är fredag eftermiddag och kunderna för dagen har kommit och gått. Det är en fantastisk blandning av människor man möter på en sådan här klinik och jag är så otroligt glad att jag har valt ett yrke med mycket mänsklig kontakt.

Senaste året har jag märkt en förändring på dem som kommer till oss och hur de förklarar problematiken i sina liv. Många förklarar det som att det upplevs att vänner och bekanta inte har lika mycket tid längre, att annat tar fokus och att dom känner sig lite bortglömda. De ser på sociala medier att andra är ute på roligheter och umgås, medan dom själva kanske sitter ensamma hemma. Det blir en allt större sorg hos personerna och skapar ett glapp i samhället.

Jag råder alla mina klienter att se över vilka dom följer på sociala medier och att välja tidpunkter på dagen då dom får scrolla igenom flödet i max fem minuter. Detta för att dom ska få distans till omvärlden och spara energi. Det vi ser i flödet är en summering av varje persons guldkorn i livet. Det vi sällan, men kanske mer nu än innan, får se är ju det varje person kämpar med och tycker är jobbigt i vardagen.

I Storbritannien är problematiken med ensamhet så stor att dom har fått sätta in en ensamhets-minister för att försöka lösa problemen. Jag hoppas inte att vi behöver hamna där i Sverige. Även om statistiken säger att hälften av alla svenskar bor i ensamhushåll.

Ett annat bekymmer jag märker hos allt fler är viljan till att stressa mindre och planera bättre, men att det inte genomsyras på arbetsplatser och i organisationer. Det ligger en stor trygghet i att veta vad som förväntas av en – både som anställd och medarbetare. Men har man då en chef eller ledningsgrupp som inte är tydliga med riktlinjer och förväntningar så skapar det onödig stress och framförallt en inre stress.

Så för att runda av veckan och gå över i harmonisk helganda, så vill jag ge er två tips: 1. försök att lägga undan mobilen så mycket som möjligt den här helgen. Fokusera på att lyssna på människorna du möter, känn efter vad maten smakar och var mer i nuet. 2. Skriv en lista på saker du vill veta från din chef eller dina medarbetare för att kunna göra ett bättre och mer stressfritt jobb. Vad skulle du vilja göra mer av och vad skulle du vilja göra mindre av?

Hoppas ni får en riktigt skön helg och att vi ses snart igen!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *